Satoshi Kon (1963-2010) voidaan nähdä Hayao Miyazakin ja Mamoru Oshiin ohella viime vuosien tärkeimpänä japanilaisen animaatioelokuvan ohjaajana. Hänen työnsä laatu ja taiteelliset ansiot ylittävät suurimman osan maailman animaatiosta. Hänen ainutlaatuinen tyyliinsä yhdistää elementtejä kirjallisuudesta ja fantasiasta kulttuurisiin lainauksiin, ja unenomainen kerronta haastaa katsojan aistit. Konin elokuvia arvostetaan laajasti ympäri maailman, mutta Suomessa kattavaa sarjaa hänen kokopitkistä elokuvista ei ole vielä nähty missään muodossa.

Satoshi Konin työt ovat herättäneet kiinnostusta japanilaista animaatiota ja kulttuuria kohtaan. ”Hän oli osa suurten japanilaisten ohjaajien ja kirjailijoiden humanistista perinnettä”, kertoo Japanin tutkimuksen professori ja useiden animea käsittelevien kirjojen kirjoittaja Susan J. Napier Tuftin yliopistosta. Napier liittää Konin Kurosawaan, Miyazakiin ja kirjailija Kenzaburo Oeen. On tarpeen tuoda Konin elokuvia esille ja kunnioittaa hänen suurta panostaan animaation alalla.

Siinä muutamia syitä, joiden vuoksi mielestämme kattava katselmus, Satoshi Konin elokuvien retrospektiivi on välttämätön. Retrospektiivimme tuo Satoshi Konin työt Helsinkiin, Tampereelle ja Vaasaan, pitäen sisällään elokuvat Perfect Blue (1997), Millenium Actress (2001), Tokyo Godfathers (2003) ja Paprika (2006). Kaikkiin esityksiin on vapaa pääsy.

Retrospektiivin järjestää AAVE festivaali osana AAVE CIRCUITS ohjelmaa yhteistyössä Elokuvakerho Monroen ja Art House Cinema Niagaran kanssa. Tapahtumaa tukee The Japan Foundation. Tervetuloa!